Partnereink

24 Óra: Csaknem 100 ezer olvasó- A helyi hírekre mindig vevők a megyelakók

24 Óra: Csaknem 100 ezer olvasó-  A helyi hírekre mindig vevők a megyelakók

A gazdasági válság átrendezte a hazai sajtópiacot és a Szonda Ipsos és a GfK Hungária által jegyzett Nemzeti Médiaanalízis adatai szerint a megyei lapok lettek mindennek nyertesei. A legfrissebb adatok szerint a 24 Órát több mint 97 ezren olvassák.

24_ora_831_20101122173203_963.gif

Az internethasználat rohamos terjedésével, a webes hírportálok növekvő népszerűségével sokan hajlamosak temetni a nyomtatott sajtót. Ráadásul a gazdasági válság hatásai sem kedveztek a kiadóknak, hiszen sok háztartásban éppen a postaládába érkező hírlapról mondtak le a családi költségtakarékosság jegyében. A Szonda Ipsos és a GfK Hungária által összeállított legújabb Nemzeti Médiaanalízis adatai alapján azonban nem ennyire egyértelmű a helyzet.

 

Tény, hogy az országos közéleti napilapok egyértelműen a vesztesek között vannak, olvasottságuk tovább csökkent az első félévben az egy évvel korábbihoz képest. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a gazdasági lapok esetében és nehéz idők járnak a magazinokra is. A helyi hírekre azonban úgy tűnik, még mindig vevők az olvasók, a megyei napilapok többsége ugyanis megőrizte vagy növelte olvasótáborát.

A több mint 140 sajtóterméket a felnőtt lakosság - a 15 éveseknél idősebbek - körében vizsgáló, eredményeit félévente nyilvánosságra hozó kutatás főként arra kíváncsi, hogy egy-egy lapot hányan vesznek kézbe, azaz mennyi az olvasottságuk. Minél nagyobb, értelemszerűen annál több emberhez jutnak el az adott lap információi - köztük a hirdetések. Ezért aztán a reklámügynökségek hivatásos médiatervezői is a Nemzeti Média Analízis olvasottsági adataira támaszkodnak.

Az első félév adatait tartalmazó diagramból kiderül, hogy Komárom-Esztergom megyében a 24 Óra őrzi vezető szerepét a médiapiacon: jelenleg több mint 97 ezren olvasnak bennünket a megyehatáron kívüli olvasóinkat is beleszámítva. A felmérésből az is kiderül, hogy a vezető bulvárlap, a Blikk olvasottsága 56 ezer fölött van, míg az ingyenes Metropolt több mint 23 ezren veszik kézbe.

Mivel a 24 Óra olvasótábora elsősorban a közélet híreire kíváncsi, így érdekes a politikai napilapok olvasottságával való összemérés is. A Nemzeti Médiaanalízis adatai szerint e tekintetben a Komárom-Esztergom megyében élő olvasók 87 százaléka kizárólag 24 Óra olvasó, csak politikai napilapot 8 százaléknyian olvasnak, míg 5 százalék a megyei lappal együtt vagy a Népszabadságot, vagy a Magyar Nemzetet, vagy a Népszavát is kézbe veszi.  

 

pr_cikkhez_olvasottsag_927_20101122173153_666.gif

Csúcsot döntött a kemma.hu

A Kemma.hu Komárom-Esztergom megye piacvezető hírportáljaként igazi megyei fórummá vált az elmúlt három évben. A cikkekhez rendszeresen szép számú - esetenként több száz - hozzászólás érkezik. A frissesség, az internetezők aktivitása miatt nem ritka, hogy napi nyolc-tízezer látogatónk százezres oldalletöltést generál. Augusztusban napi átlagban 8297-en látogattak a kemmára és 144 ezer 814 oldalt töltöttek le a 24 Óra printfüggetlen portálján.

www.kemma.hu